Ook wel de tong genaamd:
Dit onderdeel van onze mond kan verschillende smaken waarnemen. Op de tong zijn er gebieden waar een bepaalde smaak intenser opgenomen wordt, die gebieden situeren zich zoals in de afbeelding weergegeven.
Is er ook een 5e smaak? Umami
Deze smaak wordt meestal als hartig, vleessmaak en bouillonachtig omschreven, maar omdat men in de westerse taal nog geen woord heeft gevonden om de smaak te beschrijven gebruikt men nog steeds de japanse benaming 'umami'.
Naast smaken proeven kan de tong ook texturen aan-
Voelen
De tong kan ook voelen, zodoende kan de tong de textuur aanvoelen van een product. De textuur kan o.a. vloeibaar, korrelig, zacht of hard zijn of de manier hoe iets uit elkaar valt. Er bestaat geen smaak zonder een textuur komen. Hierbij wordt de smaak hoofdzakelijk aangepast, maar aangezien o.a. de tong texturen kan voelen kan dit appart bekeken en gestuurd worden. Zo kan de textuur een extra dimensie geven aan de smaak.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten